Thursday, 3 January 2013

Hikmah Disebalik Pengorbanan

Views

Assalamualaikum w.b.t

Salam jumaat yang barakah . Penghulu segala hari . Apa khabar ? Moga dalam keadaan sihat hendakNya . Jangan lupa panjatkan kesyukuran kita kepadaNya atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kita. Alhamdulillah tak lupa juga selawat junjungan ke atas Nabi Muhammad s.a.w . 

Rabu yang lepas , kami diberi tugasan untuk mencari sumbangan bagi  melancarkan PROGRAM MOTIVASI KEKUATAN AKHLAK MEMBENTUK INSANIAH (KAMI) pada 24-26 januari 2013 .  Tak jauh pun , just sekitar Bandar Kota Bharu . Dalam misi kami , macam - macam situasi dan keadaan kami alami dan macam-macam orang kami jumpa . Sedih , gembira dan seronok pon ada. 
:))


Situasi 1

Situasi yang sangat sentap bila masuk ke sebuah hotel yang boleh dikatakan femes la jugak kan . Baru je kaki melangkah masuk dan belum sempat pon nak jejak lantai said pak guard tu  'peminta sedekah dilarang masuk ' . Ya Allah , sentap sampai tulang buku lali . Ye , memang situasi ni bukan aku yang alami , tapi kawan aku .  Tapi bila die orang cerita , aku yang lebih terasa .  Macam - macam perasaan ada . Tapi terpaksa tahan perasaan tu sebab nak bagi support kat kawan - kawan . Kami bukan peminta sedekah pak cik , kami datang dengan cara baik , nak jumpa Manager hotel nak mintak SUMBANGAN , bukan DERMA !

Situasi 2

Pergi ke sebuah Mall yang jugak boleh dikatakan femes la around KB ni , 1st sampai tu jumpe dengan pak guard , Allhamdulillah pak guard tu baek sesangat . Senyum je memanjang sepanjang kami bercakap dengan dia sambil dia tunjuk dekat mana kami boleh jumpe manager dia . Sampai satu tempat dekat bilik staff kaki tangan , keluar sorang Mak guard . Tengok kami atas bawah atas bawah seolah - olah nak buat pemilihan cari menantu . Fuhh shiittt ! Rasa menyampah pun ada. Maaf ye mak cik , kami hormat sangat - sangat mak cik . Tapi kata-kata mak cik dekat kami memang kami akan ingat sampai bile- bile. Nasib baek akak- akak staff kat situ baek hati sangat - sangat . tak macam mak cik tu . Maaf beribu - ribu maaf ye mak cik ! Mohon terasa . Dan dari cara akak tu explain , macam ada harapan nak dapat sumbangan. Amin amin amin ya ALLAH !


Situasi 3

Situasi di kedai kain ni tak nak cerita lebih - lebih . Bila masuk je kedai tu terus pekerja kat situ bagi RM2 . Takpe , rezeki ALLAH . Kami bersyukur . Alhamdulillah sangat - sangat .

Situasi 4

Pergi ke sebuah kedai alatan . Akak kat situ baek . Alhmadulillah . Macam ada sinar cahaya yang berkilau milau nak dapat . . heee ;)))

Situasi 5

Situasi ni kat kedai kain jugak . Sampai je terus mintak dengan akak tu nak jumpa bos die orang . Masa masuk tu laen macam jugak tengok muka akak tu . Tapi takpe , fikir yang baik - baik je masa tu sebab masuk kedai die orang . Hmm , da masuk tu bos takde , tapi agaknya anak bos kot yang ada . Style die ? Hmm , seriously , berlagak !. Ya Allah , lagi satu penghinaan and ada rasa - rasa macam keperlian di situ . ok , tahan muka . Tahan sabar sebab nak mintak sumbangan dengan die orang . Keluar dengan kesedihan dan harapan permohonan sumbangan kami diterima . Harap - harap bos nya tak seberlagak abang tu .


Moral of the story 

Kalau nak diceritakan banyak sebenarnya situasi yang kami alami dan lalui . Baik yang sedih , gembira dan seronok . Tapi mostly memang seronok sebab banyak orang yang baek - baek kami jumpe dan siap bagi support lagi untuk program KAMI . Alhamdulillah . Walaupun ada jugak layanan - layanan yang tak berapa enak kami lalui tapi kami berpegang pada prinsip "bersakit - sakit dahulu , bersenang - senang kemudian" kami yakin , semua tu datang dari Allah dan ada hikmah di sebaliknya . Rezeki orang yang memberi sumbangan kepada kami juga datang dari Allah . Semua dari Allah kan ? Jadi tugas kita sekarang adalah berusaha dan seterusnya bertawakal kepada Allah :))


Entry aku kali ni bukan la bertujuan untuk menghina dan menyinggung mana - mana pihak tapi as a lessons to us . Rambut sama hitam ,tapi hati laen - laen , banyak orang banyak ragam kan ? By the way terima kasih yang tidak terhingga kepada mereka yang support kami . Sokongan anda sangat - sangat kami hargai


Do support us yaa !




Salam hujung minggu 

Babai !













!...Lepas baca LIKE dan KOMEN sekali tau...!

No comments: